Podkarpacie stawia na żywność
Władze województwa starają się wesprzeć biznes związany z produkcją i sprzedażą tradycyjnej żywności. Inicjatywa województwa polegać ma głównie na promocji kulinarnego dziedzictwa regionu. Oprócz debat, w ramach których wymieniane są doświadczenia i poglądy, rzeszowski oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa chce zorganizować w sierpniu 2019 w Baszni Dolnej dużą imprezę pt. Polska Smakuje, na którą organizacja chce zaprosić producentów żywności z całego kraju.
Powstała też specjalna strona internetowa polskasmakuje.pl, której zadaniem ma być łączenie producentów regionalnych smakołyków z wymagającymi klientami, którzy szukają produktów zdrowych i wytworzonych w sposób tradycyjny. Strona ma także zachęcać osoby lub małe firmy do odważniejszego wejścia w biznes czystej żywności. Dzięki stronie polskasmakuje.pl mali producenci mogą zaistnieć od razu na dużym rynku zbytu, z kolei smakosze mogą szukać oryginalnych produktów z całej Polski.
Podkarpacie jest województwem, z którego pochodzi najwięcej wiktuałów wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Według portalspozywczy.pl polski rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie około 20% rocznie. Co prawda nie każdy produkt tradycyjny jest produktem ekologicznym, ale trend wzrostu jest wyraźny. Żywność tradycyjna stanowi niszę, w której mali producenci mogą zaistnieć mimo konkurencji wielkich sieci handlowych.
Polska Smakuje jest marką Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które według zapewnień, dostrzega konieczność budowania silnej pozycji polskiej żywności w Europie.
Zdj. podkarpackie.pl Michał Mielniczuk