„Fiore” najlepszą cukiernią w Przemyślu [Galeria zdjęć]

7 kwietnia 2015

Cukiernia „Fiore” to marka znana i ceniona nie tylko przez mieszkańców Przemyśla. Jest słynna także po za granicami naszego miasta, a nawet i kraju. Dlatego nie zdziwiliśmy się, gdy w zorganizowanym przez Portal Przemyski plebiscycie „Przemyskim Smakiem” właśnie to miejsce uzyskało największą ilość głosów spośród wszystkich startujących w konkursie lokali. Cukiernia na swoim koncie ma tyle wyróżnień i nagród, iż gdyby obdzielić nimi i 10 takich placówek, to każda by mogła mówić o niebywałym sukcesie. Właściciele mieliby więc pełne prawo, już tylko odcinać kupony ze swojego powodzenia, a jednak wciąż rozwijają ofertę „Fiore”, cukierni, której początki sięgają do roku 1986.

Czytelnicy naszego portalu w plebiscycie „Przemyskim Smakiem” jako najlepszą kawiarnię/cukiernię w naszym mieście wskazali Cukiernię „Fiore”. Pomimo już wielu otrzymanych nagród i wyróżnień o znaczeniu ogólnopolskim, nagroda cieszy właścicieli, gdyż jest ona przecież wynikiem głosowania mieszkańców Przemyśla. Pragnę podziękować za oddane głosy, jeżeli aż tylu wiernych klientów wyraziło pozytywne zdanie o nas, to znaczy, że doceniają naszą pracę. Mówi Elżbieta Teuchmann. Jeśli będzie kolejna edycja konkursu będę robiła wszystko aby znowu o mnie pamiętali zapewnia właścicielka „Fiore”.

Wszystko rozpoczęło się w roku 1986, kiedy to narodził się pomysł w realiach z innej epoki, w tamtym okresie w połowie lat 80 praktycznie nic nie było, a ja wówczas jako bardzo młody człowiek chciałem jeść dobre lody więc okazało się, że nic prostszego jak samemu je zrobić opowiada Jan Teuchmann. I tak na ulicy Kazimierzowskiej, w małej budce, tuż obok obecnego budynku Cukierni pojawiły się lody z automatu. Początkowo nie zatrudnialiśmy pracowników, wystarczyło skromne wyposażenie: jeden automat marki Carpigiani do lodów włoskich, drobny sprzęt pomocniczy oraz jedna lodówka. Z czasem w „Lodziarni Domino” zaczęto produkować lody tzw.gałkowe. Z każdym rokiem firma rozwijała się coraz bardziej, inwestowano w nią, zaopatrywano w nowocześniejsze urządzenia, a także jeżdżono do Włoch aby się doszkolić. Udany pierwszy krok stał się napędem do stawiania kolejnych mówią właściciele. Dlatego też kolejnym dużym posunięciem pozwalającym na całoroczną sprzedaż lodów było wybudowanie w 2003 r obecnej Cukiernio-Kawiarnię oraz nadanie jej nazwy „Fiore” (z włos. Kwiat). Obecnie firma zatrudnia ponad 30 osób, z których większość, to wieloletni pracownicy.

Dwa najważniejsze produkty „Fiore”, którymi może się poszczycić, to beza pomarańczowa, która w 2008 r. zdobyła tytuł „Najlepszego produktu spożywczego” w plebiscycie „Smaczne bo Podkarpackie” oraz wielokrotnie nagradzane lody (obecnie prawie 100 receptur) będące laureatem rankingu wyszukiwarki zumi.pl na najlepsze lody w Polsce. Lody zostały również docenione w roku 2004, wówczas „Fiore” jako pierwsi na świecie spoza włoskich cukierników zostali zaproszeni do włoskiego Stowarzyszenia II Cono d`Oro (Złoty Rożek). Cukiernia oferuje również inne pyszności jak ciastka i torty. Niewątpliwie produktów byłoby jeszcze więcej jednak ograniczeniem jest tutaj powierzchnia, co nie przekreśla możliwości poszerzenia jej w przyszłości.

Licznie odwiedzający Cukiernię klienci upewniają właścicieli, że to co robią jest potrzebne i doceniane, dlatego też jak sami mówią rozwijamy się poprzez rozbudowę, coroczne osiągnięcia powodują satysfakcję z tego co robimy, jest to również spełnienie naszej pasji.

Gośćmi Cukierni „Fiore” niejednokrotnie były znane osobistości, o czym świadczą wpisy do księgi pamiątkowej.

Warto również podkreślić iż rozwój firmy był również możliwy dzięki skorzystaniu z dotacji unijnych, ze środków tych zakupiono najnowocześniejsze urządzenia cukiernicze.

Anna Fortuna

[Not a valid template]