Restauracja Caritas na dworcu. Znamy menu i ceny

W zeszłą niedzielę media informowały o uroczystym otwarciu restauracji na dworcu kolejowym w Przemyślu. Restaurację prowadzić będzie przemyska Caritas w pięknej sali, którą zdobią m.in. malowidła Mariana Strońskiego. Sala była od lat niezagospodarowana, mimo iż została odnowiona w trakcie remontu dworca. Teraz mieści Perłę Przemyśla, bo tak nazywa się lokal.

Na stronach Caritas pojawiło się menu, i jak widać restauracja zamierza od samego początku trzymać wysoki poziom. Popularna przystawka czyli tatar, tu z mięsa sarny, kosztuje 30 złotych. Rosół to wydatek rzędu 22 złotych. Tyle samo zapłacimy za barszcz z krokietem.

W karcie znajdziemy dużo potraw mięsnych. Są cztery wersje steku wołowego – od 30 złotych, jest też poczciwy schabowy za 18 złotych. Chyba dla  spieszących się podróżnych przygotowano w ofercie kanapki. Ta najbardziej swojska, czyli z serem, szynką, jajkiem i sałatą kosztuje 15 złotych. Desery zaczynają się od 18 złotych.

Szefem kuchni Perły Przemyśla jest Bartłomiej Mliczek. Według deklaracji dyrektora przemyskiego Caritasu ks. Artura Jańca zyski z działalności gastronomicznej wesprą ubogich. Restauracja nie serwuje alkoholu.