Przez żołądek do serca pacjentów – nowa kuchnia przemyskiego szpitala [Galeria zdjęć]

Pacjenci Wojewódzkiego Szpitala im. św. Ojca Pio w Przemyślu zauważają zmianę jakości wyżywienia. Od 1 października zamiast firmy cateringowej o posiłki dba tutaj kuchnia przeniesiona z dawnego Szpitala Miejskiego.

Od 1 października br. w Wojewódzkim Szpitalu im. św.Ojca Pio w Przemyślu funkcjonuje kuchnia, która wcześniej mieściła się w szpitalu przy ul.Słowackiego. W dniu dzisiejszym odbyło się jej oficjalne otwarcie.

Jesteśmy pewni, że mimo tego że nakłady na wyżywienie są odrobinę niższe niż koszt jaki był w przypadku firmy cateringowej, jakość jest znacznie wyższa. Zdecydowaliśmy się na ten krok nie tylko z powodów ekonomicznych, ale też dlatego, że łącząc dwa szpitale jesteśmy spadkobiercami szpitala miejskiego, gdzie funkcjonowała kuchnia, która w oczach pacjentów, mieszkańców Przemyśla była niezwykle ważnym atutem tamtego szpitala. Nie chcemy atutów żadnego ze szpitali tracić. – mówi dyrektor Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu Piotr Ciompa.

Kuchnia została oparta o pracowników firmy cateringowej, którzy wcześniej pracowali dla szpitala miejskiego. Nakłady jakie poniósł szpital w związku z przeniesieniem kuchni przekroczyły 300 tys. zł.

Nie żałujemy tej kwoty. Zdobywamy sobie przez żołądek serce naszych pacjentów żeby zobaczyli, że ten szpital jest dla nich, że to jest ich szpital, żeby widzieli, że to co my robimy, to nie po to by rachunek zysków i strat zamykał się kwotą dodatnią. Nie miałoby to wszystko sensu gdybyśmy mieli z powodu oszczędności utracić czyjeś życie lub zdrowie. Gospodarka i ekonomia jest tutaj na drugim miejscu. Myślę, że jeszcze przez lata pacjencji będą bardzo dobrze wspominać tą zmianę jakościową aż zapomną czasy cateringu. – dodaje P.Ciompa.

W ostatnim czasie szpital – już po rezygnacji z cateringu – przeprowadził ankietę dotycząca zadowolenia pacjentów z posiłków serwowanych w szpitalnej kuchni. Udział w badaniu wzięło 117 pacjentów, w tym 25 po raz pierwszy przebywających w szpitalu i 92 dla których był to już kolejny pobyt.

Głównym celem badania satysfakcji pacjentów Wojewódzkiego Szpitala im. św. Ojca Pio w Przemyślu jest szczegółowa analiza opinii pacjentów na temat jakości żywienia w szpitalu. Ponad 60% pacjentów ocenia jakość żywienia jako dobrą i bardzo dobrą, ponad 4% przyznało mu ocenę celującą. Przy ocenie poszczególnych walorów posiłków zadowolenie wahało się pomiędzy 76-89%. Ponad 64% pacjentów hospitalizowanych po raz kolejny zauważyło poprawę w żywieniu chorych po wdrożeniu inicjatywy sporządzania posiłków w kuchni szpitalnej i rezygnacji usług firmy cateringowej. – mówi Maciej Kamiński z Działu Rozwoju, Promocji i Komunikacji Społecznej Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu.

Podczas rozmów prowadzonych w trakcie realizacji badania i informacji dopisywanych na ankietach, pacjenci zgłaszali różne sugestie i potrzeby, m.in. wzbogacenia posiłków w warzywa i owoce, zmiany godzin podawania posiłków w niektórych oddziałach i sposobu porcjowania.

Anna Fortuna

no images were found