Przez żołądek do serca pacjentów – nowa kuchnia przemyskiego szpitala [Galeria zdjęć]

14/11/2017
4594 Views

Pacjenci Wojewódzkiego Szpitala im. św. Ojca Pio w Przemyślu zauważają zmianę jakości wyżywienia. Od 1 października zamiast firmy cateringowej o posiłki dba tutaj kuchnia przeniesiona z dawnego Szpitala Miejskiego.

Od 1 października br. w Wojewódzkim Szpitalu im. św.Ojca Pio w Przemyślu funkcjonuje kuchnia, która wcześniej mieściła się w szpitalu przy ul.Słowackiego. W dniu dzisiejszym odbyło się jej oficjalne otwarcie.

Jesteśmy pewni, że mimo tego że nakłady na wyżywienie są odrobinę niższe niż koszt jaki był w przypadku firmy cateringowej, jakość jest znacznie wyższa. Zdecydowaliśmy się na ten krok nie tylko z powodów ekonomicznych, ale też dlatego, że łącząc dwa szpitale jesteśmy spadkobiercami szpitala miejskiego, gdzie funkcjonowała kuchnia, która w oczach pacjentów, mieszkańców Przemyśla była niezwykle ważnym atutem tamtego szpitala. Nie chcemy atutów żadnego ze szpitali tracić. – mówi dyrektor Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu Piotr Ciompa.

Kuchnia została oparta o pracowników firmy cateringowej, którzy wcześniej pracowali dla szpitala miejskiego. Nakłady jakie poniósł szpital w związku z przeniesieniem kuchni przekroczyły 300 tys. zł.

Nie żałujemy tej kwoty. Zdobywamy sobie przez żołądek serce naszych pacjentów żeby zobaczyli, że ten szpital jest dla nich, że to jest ich szpital, żeby widzieli, że to co my robimy, to nie po to by rachunek zysków i strat zamykał się kwotą dodatnią. Nie miałoby to wszystko sensu gdybyśmy mieli z powodu oszczędności utracić czyjeś życie lub zdrowie. Gospodarka i ekonomia jest tutaj na drugim miejscu. Myślę, że jeszcze przez lata pacjencji będą bardzo dobrze wspominać tą zmianę jakościową aż zapomną czasy cateringu. – dodaje P.Ciompa.

W ostatnim czasie szpital – już po rezygnacji z cateringu – przeprowadził ankietę dotycząca zadowolenia pacjentów z posiłków serwowanych w szpitalnej kuchni. Udział w badaniu wzięło 117 pacjentów, w tym 25 po raz pierwszy przebywających w szpitalu i 92 dla których był to już kolejny pobyt.

Głównym celem badania satysfakcji pacjentów Wojewódzkiego Szpitala im. św. Ojca Pio w Przemyślu jest szczegółowa analiza opinii pacjentów na temat jakości żywienia w szpitalu. Ponad 60% pacjentów ocenia jakość żywienia jako dobrą i bardzo dobrą, ponad 4% przyznało mu ocenę celującą. Przy ocenie poszczególnych walorów posiłków zadowolenie wahało się pomiędzy 76-89%. Ponad 64% pacjentów hospitalizowanych po raz kolejny zauważyło poprawę w żywieniu chorych po wdrożeniu inicjatywy sporządzania posiłków w kuchni szpitalnej i rezygnacji usług firmy cateringowej. – mówi Maciej Kamiński z Działu Rozwoju, Promocji i Komunikacji Społecznej Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu.

Podczas rozmów prowadzonych w trakcie realizacji badania i informacji dopisywanych na ankietach, pacjenci zgłaszali różne sugestie i potrzeby, m.in. wzbogacenia posiłków w warzywa i owoce, zmiany godzin podawania posiłków w niektórych oddziałach i sposobu porcjowania.

Anna Fortuna


Inne wiadomości

Kolorowe laboratorium w Kosienicach otwarte [zdjęcia]
Wiadomości
83 views
Wiadomości
83 views

Kolorowe laboratorium w Kosienicach otwarte [zdjęcia]

af - 22/09/2018

Uśmiechy, radosne barwy i chemiczne eksperymenty wypełniły budynek Szkoły Podstawowej im. bł. ks. Bronisława Markiewicza w Kosienicach, gdzie 18 września miało miejsce…

Odwołanie przemyskiego PiS odrzucone [film z konferencji]
Przemyśl
1852 views
Przemyśl
1852 views

Odwołanie przemyskiego PiS odrzucone [film z konferencji]

af - 21/09/2018

Komisarz Wyborczy w Przemyślu oddalił wniesione przez PiS odwołanie w sprawie odrzucenia dwóch list wyborczych. https://youtu.be/kJ-7Vv1gtGE W minioną środę, późnym…

Nastolatkowie z Przemyśla znęcali się nad kolegą
Wiadomości
1039 views
Wiadomości
1039 views

Nastolatkowie z Przemyśla znęcali się nad kolegą

af - 21/09/2018

Trzech nastolatków nękało swojego kolegę. Prokurator Prokuratury Rejonowej w Przemyślu zastosował wobec nich środki zapobiegawcze. Od listopada 2017 r. do…