Festiwal Podkarpackich Smaków

19 czerwca 2014

W Górnie odbył się VIII „Festiwal Podkarpackich Smaków.” Wzięło w nim udział 130 producentów żywności tradycyjnej z naszego województwa.

Wystawcy rywalizowali w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny 2014″ w dwóch kategoriach : 1.”Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych”, 2. „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”.

W kategorii pierwszej nagrodzono :

I miejsce Anna Wójcicka z Gospodarstwa Agroturystycznego Lotnia za „Różę ucieraną Podkarpacką”,
II miejsce KGW Nockowa za „Ser Kornaka w zalewie ziołowej”,
III miejsce Małgorzata Magryś z Handlówki za „Serwatkę wielkanocną handzlowską” ;

W kategorii drugiej wyróżniono : „Ser wołowski”, „Kaczka z pieca”, Karasiowe pulpety”, „Dżem z zielonych pomidorów”, „Chleb wiejski z czarnuszką”, „Miód pszczeli z pyłkiem”, „Luloki”, „Sok z pokrzywy konserwowany miodem”, „Nalewka z mięty”, Kogucik z kurką pod chlebową chmurką”.

Województwo Podkarpackie zajmuje pierwsze miejsce w kraju pod względem liczby zarejestrowanych produktów tradycyjnych (162). W systemie unijnym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia zarejestrowane są dwa produkty Podkarpacki miód spadziowy i fasola wrzawska.