Atrakcja dla miłośników słodyczy. W Jarosławiu otwarto Małą Akademię Słodkości. [Galeria zdjęć]

1 września 2014

„Mała Akademia Słodkości”, to miejsce pełne atrakcji dla miłośników słodyczy, miejsce gdzie można poznać tajniki produkcji smakołyków, a nawet samemu przygotować i wypiec ciastka. A wszystko, to w fabryce Mondelez w Jarosławiu.

W czwartek, 28 sierpnia w fabryce Mondelez w Jarosławiu oficjalnie została otwarta „Mała Akademia Słodkości”. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali : Starosta Powiatu Jarosławskiego Jerzy Batycki, Burmistrz Jarosławia Andrzej Wyczawski oraz ksiądz Andrzej Surowiec. Jak podkreślali goście zaproszeni na tą okazję fabryka zawsze była symbolem Jarosławia i jest ona powodem do dumy.

„Mała Akademia Słodkości”, to miejsce pełne atrakcji dla miłośników słodyczy, w którym można poznać tajniki ich produkcji oraz ponad 80 – letnią historię zakładu. Odwiedzający dowiadują się skąd pochodzą surowce wykorzystywane do produkcji ciastek, mają okazję przyjrzeć się narzędziom do formowania różnych smakołyków, a nawet sami mogą samodzielnie przygotować i wypiec ciastka. „Jest, to ciekawy pomysł dla nauczycieli na nietypową lekcję, która z pewnością zainteresuje uczniów jak i dla rodziców na spędzenie wolnego czasu ze swoimi dziećmi” – mówi Agnieszka Kępińska Kierownik ds. Kontaktów Zewnętrznych i Komunikacji Mondelez Polska.

Zwiedzanie jest bezpłatne, pon.- pt., 8 – 16, wystarczy dwa tygodnie wcześniej uzgodnić termin telefonicznie 16 621 28 61.

Mondelez, to marki takie jak : Milka, Alpen Gold, Prince Polo, 3 BIT, Oreo, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki, TUC, Halls, Jacobs, Maxwell House, Carte Noire. W
Polsce firma ta posiada 7 zakładów.

Fabryka ciastek w Jarosławiu powstała w 1933 r jako Fabryka Sucharów dostarczająca suchary dla wojska. W 1952 r przekształciła się w Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „SAN”. W roku 1965 zaczęły powstawać „Kokosanki”. W 2007 r zakład przyłączono do Kraft Foods Polska.

Obecnie fabryka w Jarosławiu zatrudnia 500 osób. Ciastka, które produkuje powstają według 30 receptur. Aż 80 % produkcji jest na export, do 20 krajów, w tym Izraela i Australii.